Načítám...

TREZOR 2014 | Závěrečná zpráva

Obsah trezoru tipovalo na čtyři stovky „JASNOVIDCŮ“. Nikdo neuhádl.

Přesně po třech měsících byl 20. března 2015 v deset hodin ráno otevřen trezor, který do Obchodního centra Nový Smíchov umístila iniciativa Paranormální výzva Českého klubu skeptiků Sisyfos.

Tajemný trezor byl do obchodního centra umístěn 19. prosince 2014 a byly v něm uloženy tři papírové krabice. V každé z nich se nacházel jiný předmět a vložil jej tam vždy jiný člen Paranormální výzvy. Byli to místopředseda Českého klubu skeptiků Sisyfos Leoš Kyša, mentalista a hypnotizér Jakub Kroulík, který dohlíží na regulérnost testů Paranormální výzvy, a donátor Výzvy Václav Dejčmar.

Lidé, kteří jsou přesvědčeni, že mají extrasenzorické schopnosti či ovládají různé paranormální či ezoterické metody mohli po tři měsíce tipovat obsah trezoru. Stačilo své tipy jednoduše napsat do webového formuláře Paranormální výzvy. Všechny tipy pak byly veřejně přístupné na internetu a budou tam i nadále, aby si každý mohl porovnat původní tipy a skutečný obsah trezoru. Ten do pátku 20. března 2015 nikdo neznal. Každý z těch, kdo svou krabici do trezoru vložili, znal jenom svůj předmět. O těch dalších neměl ani tušení. Zároveň s tím dostal každý svůj vlastní klíč od trezoru, který si uschoval. Bytelný trezor lze otevřít pouze pokud byly použity všechny tři klíče a nikdo se tak do něj nemohl ani dostat dřív než v pátek 20. března 2015.

A jaký byl tedy obsah trezoru?

Václav Dejčmar do něj vložil zubní kartáček, Leoš Kyša účtenku z restaurace a Jakub Kroulík vlašský ořech.

Navzdory tomu, že se na webu Paranormání výzvy objevilo 371 tipů, ani jeden nebyl správný. Několik lidí správně uhádlo jednotlivý předmět – nejčastěji zubní kartáček. Byla uhodnuta i účtenka a několikrát se v tipech objevil „papír“, který by organizátoři v případě dalších správných tipů uznali jako relevantní odpověď pro účtenku. Celkovou kombinaci tří předmětů ale neuhodl nikdo.

Důvodem tohoto happeningu spojeného s Paranormální výzvou Českého klubu skeptiků Sisyfos bylo vyzvat všechny osoby, které jsou přesvědčeny, že mají paranormální schopnosti, či jsou různými způsoby schopny zjišťovat informace jinak než pomocí nám známých smyslů, aby si tyto své domnělé schopnosti vyzkoušeli. Motivací je nejen slíbená částku 100 000 korun, ale také možnost, že ten, kdo uspěje, bude vyzván k testování v rámci Paranormální výzvy, aby v kontrolovaném dvojitě zaslepeném experimentu prokázal své schopnosti.

Pochopitelně ne všichni, kdo tipovali obsah trezoru, to učinili prostřednictvím „paranormálních schopností“. Mnoho lidí se jen tak z legrace tiplo, co kdyby jim to náhodou vyšlo. „S tím jsme, samozřejmě, od začátku počítali a takové lidi jsme nechtěli nijak od tipování vyřazovat. Koneckonců, nejde o nijak závažnou věc, ale prostě happening, který měl zábavnou formou demonstrovat, že lidé s takovými schopnostmi, které by jim dovolily zjišťovat věci jinak než pomocí nám známých smyslů neexistují,“ tvrdí rozhodně skeptik Leoš Kyša.

„Já naději neztrácím,“ usmívá se mentalista Jakub Kroulík a dodává „jsem si jistý, že díky této akci se o projektu Paranormální výzva dovědělo více osob s nadpřirozenými schopnostmi. Doufám, že se přihlásí do testování a přesvědčí nevěřící skeptiky o existenci těchto schopností.“ 

Fotografie z otevírání trezoru Paranormální výzvy ZDE

Foto: Ondřej Neff

TREZOR 2014 | Tipy účastníků Zobrazit

TREZOR 2014 | Tipy účastníků

Tři měsíce byl pražském obchodním centru Nový Smíchov vystaven trezor se třemi tajemnými předměty. Podívejte se, jaké předměty v trezoru tipovali čeští jasnovidci.
Pá 20. 3. 2015 Přečíst


Kam dál?

Výzvy ve světě Zobrazit

Výzvy ve světě

Podívejte se, kde ještě jinde ve světě probíhá prověřování fenoménům, které věda považuje za krajně nepravděpodobné. Zjistěte jaká jsou pravidla těchto národních projektů a jaká odměna je tam vypsána pro úspěšné uchazeče.
Ne 15. 5. 2022 Přečíst
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace